Z uwagi na znacznie osłabioną odporność, Pacjenci z nowotworami krwi powinni starać się jak najbardziej minimalizować ryzyko zakażenia wirusami czy bakteriami, co mogłoby wpłynąć na znaczne pogorszenie ich stanu zdrowia.
Do działań, które warto podejmować w tym celu jest np. unikanie kontaktu z osobami chorującymi na choroby zakaźne oraz dbanie o higienę związaną zarówno z higieną osobistą, czyli np. częstym myciem rąk, jak i higieną przygotowywania posiłków.
Zasady te dotyczą szczególnie osób z neutropenią, czyli z obniżoną liczbą granulocytów obojętnochłonnych – neutrofilów, oraz otrzymujących leczenie immunosupresyjne, w tym wysokie dawki sterydów.
Dbanie o higienę żywienia dotyczy wielu aspektów, nie tylko związanych z samym wyborem produktów spożywczych, które nie będą zawierać potencjalnie chorobotwórczych mikroorganizmów. Należy zachowywać także rygorystyczne zasady higieny podczas przygotowywania i wydawania żywności, co dotyczy wszystkich osób, które mają kontakt z żywnością – pacjenta, najbliższych mu osób czy pracowników gastronomii i sklepów spożywczych. Z tego powodu ważne jest aby w okresie obniżonej odporności unikać jedzenia na mieście oraz kupowania produktów garmażeryjnych w sklepach niesprawdzonych, gdzie higiena pracy nie jest zachowana. Do zasad, które sklep spożywczy sprzedający produkty spożywczy powinien spełniać jest m.in. zachowanie czystości pomieszczeń, półek i blatów kuchennych, jak również wszelkich przedmiotów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Ważna jest również kontrola pracowników – czy korzystają z jednorazowych rękawiczek, zmieniają strój i obuwie po przyjściu do pracy lub posiadają ważne badania z sanepidu.
Dowiedz się więcej o procesie rejestracji i wymaganiach wobec Dawców szpiku. Sprawdź, czy możesz zostać Dawcą i podarować komuś drugą szansę na życie!
__________________________________________________________________________________________________________