Jednym z ważnych elementów kształtujących odporność organizmu jest dieta. Wiele czynników żywieniowych może wspomagać prawidłowe działanie układu immunologicznego, podczas gdy inne mogą go osłabiać. Pacjenci zmagający się z nowotworami krwi są szczególnie narażeni na upośledzenie funkcji układu odpornościowego, dlatego warto aby wiedzieli w jaki sposób mogą temu zapobiegać. Webinar prowadzi Iwona Sajór, dietetyk kliniczny, ekspert fundacji DKMS, doktorantka na Wydziale Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki i Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia.
Drugi z cyklu webinar porusza wiele zagadnień dotyczących m.in.:
• doboru najbardziej wartościowych produktów w diecie,
• sposobów przygotowania zbilansowanych posiłków,
• unikania karcinogenów pochodzących z żywności,
• sposobów zapobiegania niedożywieniu i osłabieniu odporności,
• składników wspomagających regenerację organizmu po zakończonym leczeniu.
W czasie intensywnego leczenia choroby hematoonkologicznej za pomocą chemioterapii lub chemioradioterapii zwiększa się zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Dodatkowo mogą występować różne działania niepożądane i skutki uboczne terapii, które powodują problemy z jedzeniem, pogarszają stan odżywienia i opóźniają powrót do zdrowia.
W czasie webinaru zostały przedstawione sposoby modyfikacji diety mające na celu zmniejszenie nasilenia dolegliwości towarzyszących terapii nowotworów krwi oraz utrzymanie prawidłowego stanu odżywienia organizmu. Poruszone zostały zagadnienia dotyczące m.in.:
• na które składniki odżywcze zwrócić uwagę w czasie leczenia,
• jak zmniejszyć nasilenie nudności, wymiotów i dolegliwości żołądkowo-jelitowych
• jak radzić sobie z brakiem apetytu, zaburzonym odczuwaniem smaku, suchością w jamie ustnej,
• jak wspomagać pracę wątroby w czasie leczenia,
• co robić, gdy zwykła dieta nie wystarcza.
Proces przeszczepienia macierzystych komórek krwiotwórczych wiąże się z występującym przejściowo znacznym obniżeniem odporności i wysokim ryzykiem zakażeń patogenami. Odpowiednia podaż składników odżywczych z dietą oraz minimalizacja narażenia na zakażenia pokarmowe w okresie okołoprzeszczepowym chroni organizm przed potencjalnymi powikłaniami i przyspiesza regenerację układu krwiotwórczego.
W czasie webinaru omówione zostaną zasady prawidłowego żywienia w okresie kondycjonowania oraz w okresie po przeszczepieniu macierzystych komórek krwiotwórczych. Poruszymy wiele zagadnień, w tym m.in.:
• właściwy dobór produktów i sposobów przyrządzania potraw w okresie neutropenii,
• zmniejszenie ryzyka zakażeń drogą przewodu pokarmowego,
• zasady higieny żywności i żywienia,
• modyfikacje diety zmniejszające nasilenie efektów ubocznych terapii,
• monitorowanie stanu odżywienia i wsparcie żywieniowe.
Na przestrzeni ostatnich lat narosło wiele mitów wokół żywienia osób chorych na nowotwory krwi. Przeglądając źródła popularnonaukowe i strony internetowe czasem rzeczywiście nie sposób odróżnić co jest prawdą a co fałszem. Często zdarza się, że pacjenci stosując niepotrzebne restrykcje żywieniowe lub „diety alternatywne” niepoparte żadnymi dowodami naukowymi, pogarszają swój stan odżywienia oraz przebieg leczenia.
W czasie webinaru rozprawimy się z najczęstszymi mitami dotyczącymi żywienia z czasie choroby hematoonkologicznej. Poruszymy wiele kwestii, w tym m.in.:
• czy składniki diety odżywiają raka,
• czy trzeba wykluczyć z diety produkty pochodzenia zwierzęcego,
• jaka jest skuteczność superfoods i antyoksydantów w walce z komórkami nowotworowymi,
• dla kogo dieta bez laktozy a dla kogo bez glutenu,
• czy można pić alkohol mając nowotwór krwi.
Dowiedz się więcej o procesie rejestracji i wymaganiach wobec Dawców szpiku. Sprawdź, czy możesz zostać Dawcą i podarować komuś drugą szansę na życie!